Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Κέικ καρότου με πολύ ωραίο γλάσο !!!


Υλικά
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού . χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι τσαγιού  καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι . ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού  κανέλα
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 φλιτζάνι τσαγιού καρότο τριμμένο
2 +1/2 αλεύρι self raising-υπάρχει στα σούπερ μάρκετ -
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
Μία πρέζα αλάτι

Για την βουτυρόκρεμα
1 πακέτο  τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
1/2 φλιτζάνι βούτυρο η μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι βανίλια

Κτυπήσετε όλα τα υλικά μαζί καλά μετά σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά.
Μπορείτε να το βάλετε ή σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση ή σε 2 ταψάκια.
Κτυπάτε το βούτυρο καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Προσθέστε το τυρί, την άχνη και τη βανίλια.
Διακόσμησε με τριμμένο καρότο και καρυδόψιχα η με τριμμένη καρύδα!
Πολύ του πάει.Καλή επιτυχία !!!

Maria Nikolaidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Πατάτες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο !!!


Ενα εύκολο και πεντανόστιμο φαγάκι που θα ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια !!!

Υλικα:
Για ένα μεσαίο ταψί:
4 με 5 πατατες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετουλες
3 με 4 σκορδακια
πιπεριές χρωματιστές ( 3 με 4 )ότι χρώμα έχετε.για μεγαλύτερο ταψί βάζουμε πιο πολλές πιπεριές.κομμένες σε ροδέλες
3 κουταλάκι γλυκού  θρουμπα
1 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμας
1 μικρό ποτηράκι κρασί ροζε
λάδι,αλάτι πιπέρι.
4 ντομάτες στον τρίφτη.
Λίγο χωριάτικο λουκάνικο
Λίγο τυρί τριμμένο


Εκτελεση:
Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες κομμένες σε φετούλες ή όπως αλλιώς θέλετε.
Μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λουκάνικο και το τυρί
Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Ρίχνουμε  και λίγο νερό αν χρειαστεί για να μπορούν οι πατάτες να κολυμπήσουν στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε  με αντικολλητικο χαρτί και ψήνουμε  στους 200°για 1,5 με 2 ώρες περίπου 180 βαθμούς .
Πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του να μην στεγνώσει. 30' πρίν βάζουμε  και το λουκάνικο σε ροδέλες να ψηθεί και αυτό και 10' πρίν το κλείσουμε  ρίχνουμε το τυρί τριμμένο για να λιώσει....Καλή όρεξη !!!
Ελπίζω να σας αρέσει !!!

Ermelinda Vangeli- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ferrero -Εύκολες λαχταριστές πάστες !!!

 Φτιάξτε τες -Θα τις απολαύσουν όλοι !!!

Τι χρειαζόμαστε
Κεκάκια-κρέμα κουβερτούρα-φιστίκια
Ετοιμασία κεκάκια
1+1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα από φυσικό χυμό
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ αλεύρι κακάο αλάτι μπέικον βανίλια!
Προσθέτουμε τη ζάχαρη το σπορέλαιο το ξύδι!
Τέλος.διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την ρίχνουμε.στο μείγμα!
Λαδώνουμε τις φορμούλες και  βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε.στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά!

 Κρέμα
2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
6 κουταλιές της.σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της.σούπας κορν φλάουρ
50 γραμμάρια κουβερτούρα!

Εκτέλεση κρέμας
Ζεσταίνουμε ζάχαρη με το γάλα ρίχνουμε την κορν φλάουρ αφού την διαλύσουμε σε λίγο γάλα και την ρίχνουμε στο σίγμα μόλις πήξει κατεβάζουμε και ρίχνουμε την κουβερτούρα!

Σιρόπι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 βανίλια τα βράζουμε 2 λεπτά!

Γλάσο
2 κρέμες γάλακτος
2 κουβερτούρες
300 γραμμάρια.ψιλοκομμένο φιστίκι!

Εκτέλεση γλάσο
Ζεσταίνουμε την κρέμα.γάλακτος.και την ρίχνουμε.στο μπολ που έχουμε.θρυμματισμένο κουβερτούρα μόλις λιώσει ρίχνουμε.και τα φιστίκια!

Συναρμολόγηση πάστας
Παίρνουμε.το κεκάκι το κόβουμε.στην μέση σιροπιάζομαι τοποθετούμε.κρέμα το κλείνουμε και περιχύνουμε με.την λιωμένη κουβερτούρα!!!!

Από Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού !!!


Υλικά
1 κιλό κυδώνια
7οο γρ ζάχαρη
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
μισό λεμόνι τον χυμό
Ανθόνερο
2 κούπες τσαγιού νερό !!

Εκτέλεση
Βράζουμε τα αμύγδαλα τα αφήνουμε να κρυώσουν και βγάζουμε την φλούδα τους.
Βάζω στην κατσαρόλα το κυδώνι με την ζάχαρη και το νερό,μόλις δέσει το γλυκό ρίχνω σταγόνες από μισό λεμόνι, τα αμύγδαλα, και το ανθόνερο μισό ποτήρι του κρασιού!!
Το μυστικό για να είναι σκληρό το κυδώνι θα πρέπει τα κυδώνια να να μην είναι ώριμα !!

Από την φίλη μου Gogo Samiou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Mπουρεκάκια Λαχταριστά !!!

Μπουκιά και συγχώριο !!!

Για την ζύμη

400 ml ζεστό γάλα
200 ml λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1 αυγό
Αλεύρι περίπου 1 κιλό  για όλες τις χρήσεις
1/2 μαγιά ( 21 γραμμ. )
2 καρότα τριμμένα
μαϊντανός όσο θέλετε.



Τι κάνουμε
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα.
Βάζουμε σε μπολ ολα τα υλικά της ζυμης -τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε -κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα ανοίγουμε με το χέρι σαν πιτάκια με λίγη κλήση γύρω γύρω προς τα επάνω και βάζουμε ότι μας αρέσει για γέμιση.


Εγώ έβαλα ντομάτα -πράσινη πιπεριά-και τυρί φέτα.
Τα περνάμε με αυγό από πάνω τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς στον αέρα .

Εκτέλεση φωτό από Leni Ba-

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλακτομπούρεκο το τέλειο !!!

Eδώ το τέλειο γαλακτομπούρεκο !!!


Υλικά
Μισό κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 και μισό φλιτζάνι ζάχαρη
700ml γάλα φρέσκο
300ml κρέμα γάλακτος
4 αυγά
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 βανίλιες

1 πακέτο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Σιρόπι:
700 ζάχαρη
400 νερό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
1 φλούδα λεμόνι

Όλα τα υλικά της κρέμας τα βάζουμε στην κατσαρόλα εκτός από τα αυγά... χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι χτυπάμε το ασπράδι καλά να γίνει σφιχτή μαρέγκα τους κρόκους τους χτυπάμε με σύρμα ενώνουμε κρόκο κ ασπράδι ανακατεύουμε απαλά κ τα προσθέτουμε μέσα στα υπόλοιπα υλικά της κρέμας... ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.... Το σιρόπι από την στιγμή που αρχίζει να βράζει μετράμε 4 λεπτά κ το σβήνουμε
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο το γλυκό καυτό και πολύ καλό άλειμμα των φύλλων με μπόλικο βούτυρο μην το λυπηθείτε
Καλή επιτυχία !!
Σιροπιάστε το με κουτάλι της σούπας να ποτίσουν με σιρόπι τα φύλλα.... ψήστε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα αλλιώς θα βγει άψητο κ τα φύλλα θα είναι σαν λαπάς αυτό θα φανεί μετά το σιρόπιασμα και  δεν είναι ωραίο γευστικά.

Ρουλα Γεωργιου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ρολά σφολιάτας γεμιστά με πραλίνα καρύδι κανέλα !!!

Απλά εύκολα τραγανά γεμιστά ρολά σφολιάτας !!!

 Υλικά
1πακέτο σφολιάτας που περιέχει δυο φύλλα.
200 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
300 γραμμάρια πραλίνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα!



Πως τα κάνουμε
Παίρνουμε την σφολιάτα την ανοίγουμε και τοποθετούμε μια στρώση πραλίνα πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.
Ρολάρουμε κόβουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί!
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς.για.25 λεπτά!
Γαρνίρομαι με.καρύδι και πραλίνα!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πιπερόπιτα εξαιρετική !!!

Δοκιμάστε αυτήν την πίτα και θα με θυμηθείτε !!!

Για το φύλλο:
Αλεύρι σταρένιο ( από τον φούρνο)
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι
Νερό
ή 1 πακ. Φύλλο χωριάτικο

Γέμιση:
2 πιπεριές από κάθε χρώμα
2 πράσα
4 Κρεμμυδάκια
1 ματσάκι Άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 αυγά
400 gr φέτα
250 gr edam τυρί


Για το φύλλο:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα , όσες χούφτες αλεύρι βάλουμε τόσες κουταλιές σούπας  λάδι και ξύδι θα προσθέσουμε.
Ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Για την γέμιση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά... ( τις πιπεριές σε μπαστουνάκια) τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν λίγο και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αν δούμε ότι έχουν βγάλει πολλά υγρά σουρώνουμε σε μια λεκανίτσα.
Μετά προσθέτουμε τα αυγά , τα τυριά και ανακατεύουμε καλά .
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε 3 φύλλα κάτω, ρίχνουμε την γέμιση και βάζουμε άλλα 3 φύλλα πάνω λαδώνοντας εναλλάξ.


(Αν βάλουμε έτοιμο φύλλο θα βάλουμε τα μισά φύλλα κάτω και τα υπόλοιπε φύλλα πάνω).... Κόβουμε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) ραντίζουνε με νερό και λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40-45 '
Η δοσολογία είναι το ταψί του φούρνου

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ Αλμυρό !!!



Υλικά :
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι μπέικιν παουντερ,
300 ml γάλα,
μισό ποτήρι νερό,
30 ml ελαιόλαδο
μια κουτάλια της σούπας βούτυρο,
αλάτι, πιπέρι,
3 αυγά χτυπημένα,
από τυριά έβαλα ρεγκάτο. 400 γραμ



Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν που τα ρίχνω στο τέλος. Ρίχνω σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Ειρήνη Σταματέλη - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Παστίτσιο τέλειο!!!

   Υλικά

1πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
    1 τέταρτο κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
    βούτυρο φυτίνη 6 κουτ. σούπας για την κρέμα
    4 αυγά
    1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμας)
    500γρ κιμά μοσχαρίσιο
    1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
    2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
    λίγη ζάχαρη
    ελαιόλαδο
    μοσχοκάρυδο (προαιρετικά μισό κουτ. γλυκού)
    12 κουταλιές σούπας αλεύρι  περίπου.



Βράζουμε τα μακαρόνια. Έχουμε  σπάσει τα αυγά, κρατάμε  τους 3 κρόκους για την κρέμα και τα άλλα τα βάζουμε  (δηλαδή ένα ολόκληρο αυγό και 3 ασπράδια) σ’ ένα μπολ, τα χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι γάλα, βάζουμε  τα μακαρόνια στο ταψί. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα, ανακατεύουμε και τα στρώνουμε  ωραία και από πάνω ρίχνουμε μπόλικο τυρί τριμμένο.

Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα έχουμε  βάλει τον κιμά στην φωτιά με 1 ποτήρι νερό, τον έχουμε  λιώσει με τα χέρια (Φοράμε γάντι μιας χρήσεως  αν θέλετε )τον δουλεύουμε  να διαλυθεί, τον αφήνουμε  10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει και μετά ρίχνουμε  κρεμμύδι ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. σούπας πελτέ, ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας και λίγη ζάχαρη. Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνουμε  το κιμά πάνω στα μακαρόνια.




ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

(την κάνω πολύ γρήγορα με το μάτι από .συνήθεια)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο 6-7 κουτ. σούπας γεμάτες για να γίνει αρκετή  κρέμα, ρίχνουμε  μέσα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να κολλάει το μείγμα στο σύρμα μου κι αμέσως ρίχνουμε το γάλα!! λίγο λίγο αλλά ανακατεύουμε γρήγορα, φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει αλλά μην φοβάστε, γάλα και γρήγορο ανακάτεμα. Όταν έρθει και την δείτε να γίνει λεία και πηχτή όσο επιθυμείτε, ρίχνετε μέσα τους κρόκους.



Γρήγορο ανακάτεμα συνέχεια, το μυστικό να μην σβολιάσει, λίγο αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και μια χούφτα τυρί, ανακατεύετε μην αρπάξει γρήγορα και μόλις  πήξει την ρίχνουμε πάνω στο κιμά. Στο τέλος πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τυρί τριμμένο και λίγη γαλέτα και βάζουμε σαν φουντουκάκια εδώ και εκεί λίγο βούτυρο. Αυτό είναι!! Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο, λίγο θέλει αφού όλα είναι ψημένα!! Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πάστες Σοκολατίνες Θεικές !!!


Δεν αντιστέκεται κανείς !!!

15 Παστάκια.
Παντεσπάνι Υλικά:
2 κούπες ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο
2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
4 κουταλιές.της σούπας.ξύδι
3 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνι τσαγιού νερό!


Εκτέλεση Παντεσπάνι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα!
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι!
Το ψήνουμε.σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά!
Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε τετράγωνα κομμάτια!!


Κρέμα
1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουβερτούρα!

Εκτέλεση Κρέμας
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη ρίχνουμε το κορν φλάουρ με το αλεύρι αφού τα έχουμε.διαλύσει σε λίγο γάλα μόλις.πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια!!

 
Γλάσο
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 κουβερτούρα:
Ζεσταίνουμε την κρέμα.γάλακτος και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε μέσα την κουβερτούρα!
Το βάζουμε.ψυγείο!


Γκαρνί και συναρμολόγηση:
Παίρνουμε ένα τετράγωνο κομμάτι και βάζουμε πάνω κρέμα τοποθετούμε πάνω στην κρέμα και άλλο ένα τετράγωνο κομμάτια ρίχνουμε πάνω κρύο  γλάσο και στολίζουμε με.γκαρνί και κεράσια!

Μarilena Pappa -Tzeni Tsanaktsidou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

--Παστάκια με γεύση πορτοκαλιού !!!


Υλικά
1 πακέτο άνθος αραβοσίτου που βράζει με γεύση βανίλιας
3 ποτήρια γάλα
3 ποτήρια πορτοκαλάδα
2 ποτήρια.ζάχαρη
2 πακέτα μπισκότα Πτι Μπερ



Τι κάνουμε
Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα μπισκότα αφού τα έχουμε μουσκέψει σε λίγο γάλα!
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας αραβοσίτου το ένα ποτήρι ζάχαρη τα τρία ποτήρια γάλα βράζουμε ελαφρά να πήξει!
Το ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα!


Σε άλλο κατσαρολάκια βάζουμε την υπόλοιπη σκόνη κρέμα.ένα ποτήρι ζάχαρη και την πορτοκαλάδα!
Βράζουμε σε.χαμηλή φωτιά!
Μόλις πήξει την ρίχνουμε πάνω στην βανίλια κρέμα!Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες!!!!



Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Κέικ με μήλα !!!


 

Για το πολύ νόστιμο κέικ θα χρειαστούμε
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλιά μπέικιν
4 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει
4 μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια




Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη + γάλα + λάδι +κανέλα+ γαρίφαλο +μπεικιν+αλεύρι + μήλα βάζω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί για 40-45 λεπτά στις 180.
Μπορούμε να το φάμε σκέτο ή να του ρίξουμε ζάχαρη άχνη ή να βάλουμε επικάλυψη. Εμείς στο μισό βάλαμε ζάχαρη άχνη και στο άλλο μισό έφτιαξα με το μάτι. 3 κουταλιές σούπας γάλα, 3 κουταλιές μερέντα, 1 κουταλιά σπορέλαιο, 2 κουταλιές τρούφα σοκολάτα τα ζέστανα να γίνει ρευστό το μείγμα το άπλωσα με ένα κουτάλι και πασπάλισα με λίγο φιστίκι ( αράπικο χωρίς τη φλούδα αυτό βρήκα μπροστά μου)


"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".- Φωτεινή Παρασκευοπούλου 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπανακόπιτα !!!


Μου  αρέσει η σπανακόπιτα με το φύλλο κρούστας πολύ γιατί γίνεται  κριτσανιστό και είναι  πολύ λεπτό - την φτιάχνω έτσι  όταν βιάζομαι και την απολαμβάνουν όλοι... !! Αν θέλετε δοκιμάστε την κι εσείς !!!

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας -αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητο συνταγή στο τέλος -
1+1/2 κιλό σπανάκι
2 πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κρεμμύδι ξερό
1 φλιτζάνι καφέ ρύζι -προαιρετικά-
250 γραμ φέτα
αλάτι- πιπέρι


 Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλο μπολ.
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες πράσα και τα κρεμμυδάκια φρέσκα και το ξερό΄.
Τα βάζουμε όλα μαζί στο μπολ και ρίχνουμε λίγο αλάτι .






Τα τρίβουμε και τα στύβουμε καλά.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο,τα ανακατεύουμε και ξαναστύβουμε λίγο να φύγουν τα υγρά τους.
Σε αντικολλητικό ταψί βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας ελαφρώς κάθε φορά το κάθε ένα ..τα 2 πρώτα τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί για να την κλείσουμε στο τέλος γύρω γύρω  τα υπόλοιπα τα βάζουμε μόνο μέσα στο ταψί σουρωτά.
Ρίχνουμε το μείγμα με το σπανάκι το στρώνουμε ομοιόμορφα και με το χέρι τρίβουμε την φέτα επάνω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού επίσης ρίχνουμε και το ρύζι που ούτε καν το καταλαβαίνουμε που χρησιμεύει στο να μαζέψει τα τυχόν υγρά της πίτας μας αν δεν θέλετε μην το βάλετε.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε με προσοχή ελαφρώς το σπανάκι και το στρώνουμε ξανά ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε  με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τα βάζω μέσα στο ταψί όλα σουρωτά λαδώνοντας το καθένα ελαφρώς πάντα.
Κλείνουμε  την πίτα γύρω γύρω και την χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια .
Περνάμε όλη την επιφάνεια της πίτας με λάδι και ραντίζουμε με το χέρι με λίγο νερό -έτσι γίνεται τραγανό το φύλλο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς περίπου 30 με 40 λεπτά .Καλή επιτυχία !!!

Αν θέλετε να φτιάξετε ωραίο φύλλο σπιτικό πατήστε ΕΔΩ -->  http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2464.html

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Μουσακάς πατάτες !!!


 Μόλις βγήκε καυτό καυτό-Ενα φαγητό που αρέσει πάρα πολύ στην οικογένειά μου !!!

Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
λίγο λάδι
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκορδο
αλάτι-πιπέρι-βασιλικό -γλυκιά πάπρικα-λίγη ζάχαρη
1 φυλαράκι δάφνη
500 γραμ ντομάτες ώριμες τριμμένες -είναι περίπου 3 μεγάλες ντομάτες-
10 πατάτες -ποσότητα ανάλογη με το ταψί σας-

 Μπεσαμέλ υλικά
1 λιτρο γάλα φρέσκο
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 αυγά -εγώ βάζω μόνο τους κρόκους στην κρέμα πάντα-
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 χούφτες κεφαλοτύρι
λίγο μοσχοκάρυδο

Ετοιμασία

Τσιγάριζω το 1 κιλό κιμά σε λίγο λάδι χωρίς να ανακατεύω πολλές φορές.
Σπάω με την κουτάλα και προσθέτω 2 κρεμμύδια κομμένα καρέ, 3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες, αλάτι πιπέρι, βασιλικό γλυκιά πάπρικα και ένα φιλαράκι δάφνη
Πρόσθετο τριμμένη ντομάτα 500γρ.(όχι νερό) και λίγη ζάχαρη.
Ώσπου βράσει, χαμηλώνω την φωτιά στο 4 και σιγοβράζω τον κιμά ώσπου πιει όλα τα υγρά του.


Τηγανίζω 10 πατάτες στρογγυλά κομμένες αλατισμένες.
Τις στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας.
Φτιάχνω μπεσαμέλ όπως την έφτιαχνε η μητέρα μου.
Με κορν φλάουρ.
1 λίτρο φρέσκο γάλα το ανακατεύω 4 κουταλιές της σούπας  κορν φλάουρ γεμάτες, χτυπάω 3 αυγά τα προσθέτω  και αυτά, ανάβω σε δυνατή φωτιά και με το σύρμα ανακατεύω ώσπου πήξει .
Κατεβάζω από φωτιά και προσθέτω 2 κουταλιές σούπας  βούτυρο, φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο, και 2 χούφτες κεφαλοτύρι.


Έχω στρώση τις πατάτες και τον κιμά στο ταψί και περιχύνω με την κρέμα. πασπαλίζω με Τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνω στο αέρα 180°C ώσπου να ροδίσει στο δικό μου φούρνο ο χρόνος είναι  45'.Δοκιμάστε το είναι υπέροχο !!! Καλή επιτυχία !!!

 Marilena Pappa‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ